Gå til hovedinnhold

Slik skapte Silkeborg kommune en energieffektiv og pålitelig ventilasjonsløsning

Les mer her, og finn ut hva Silkeborg kommune har fått ut av å kombinere sentralisert og desentralisert ventilasjon ved nye Dybkærskole

Les mer
Slik skapte Silkeborg kommune en energieffektiv og pålitelig ventilasjonsløsning

Fra utdatert til glitrende ny skole, med fullt fokus på inneklima

Når tiden hadde løpt ifra den gamle Dybkær skole (bygget i 1972), sto Silkeborg kommune overfor en stor og viktig oppgave:

De måtte bygge en moderne skole som skulle oppfylle byggeforskriftenes krav til inneklima og energieffektivitet, samtidig som den daglige driften skulle være overkommelig.

Nedenfor kan du lese hvorfor og hvordan de valgte å kombinere sentralisert og desentralisert ventilasjon.

Prosjektledelsen hadde kontroll på prioriteringene fra første spadetak

Det er mange parametere å ta hensyn til når du velger en ventilasjonsløsning. I utgangspunktet har du muligheten til å velge:

1. en sentralisert løsning med et integrert system som har rør til de enkelte rommene
2. en desentralisert løsning hvor enhetene er plassert ute i de enkelte rom
3. en kombinasjon av de to alternativene ovenfor

Hos Silkeborg kommune var det spesielt fokus på den daglige driften, og blant annet av den grunn valgte man å kombinere sentralisert og desentralisert ventilasjon.

Les videre, og finn ut hvorfor det var den riktige løsningen i dette tilfellet.

Den kombinerte løsningen holder kostnadene nede

Den kombinerte løsningen holder kostnadene nede
Dermed får du det beste fra begge verdener.

Ved Dybkærskolen bestemte prosjektledelsen at klasserommene, kontorene, osv. skulle få egne desentraliserte ventilasjonsaggregater installert.

Større rom og korridorer ble derimot koblet til et sentralisert ventilasjonsanlegg, da behovet for kontinuerlig, manuell regulering var mindre her.

Desentralisert ventilasjon gir enkel regulering der det trengs

I dag løper glade elever rundt i korridorene på Dybkærskolen, men hvilken forskjell har det egentlig gjort at de valgte en kombinert ventilasjonsløsning?

For det første har de fått en løsning der det er ganske lett å justere de enkelte enhetene rundt i klasserommene.

Her kreves det ikke samme fagkunnskap som ved de sentraliserte systemene — og det gir driftsmessige fordeler at de enkelte klasserommene og mindre rommene enkelt kan reguleres.

Kortere rørstrekninger gjorde det mulig å oppfylle arkitektens visjon

I byggeprosessen utnyttet de også den desentraliserte ventilasjonens kortere rørløp og færre brannspjeld, noe som ga stor grad av arkitektonisk frihet.

Og det er en av hemmelighetene bak den komplette, estetiske opplevelsen du får ved å gå inn i den nye Dybkær-skolen i dag.

I dag er verken lufta eller ventilasjonsbudsjettet tungt

I dag er verken lufta eller ventilasjonsbudsjettet tungt

Ved Dybkærskolen har Silkeborg kommune lyktes med å holde kostnadene nede, ved å kombinere et sentralisert ventilasjonsanlegg med desentraliserte aggregater.

De har også oppnådd en løsning som sikrer en sunn driftsøkonomi og oppfyller arkitektens visjon, samtidig som elever og lærere kan nyte et fantastisk, regulerbart inneklima.

Utforsk vårt utvalg av fleksible løsninger

Skal vi se på mulighetene i byggene deres?

Hos Airmaster er vi ”desentraliserte” til kjernen. Fordi vi uten sammenligning kan skape det beste inneklimaet, og dermed den beste trivselen, når vi har sansen for det enkelte rom og dets brukere – og fordi vi har ambisjoner om å hele tiden bli bedre på det vi gjør.'


Lavt energiforbruk, differensierte driftstider, enkel tilpasning til individuelle behov og mulighet for trinnvis montering, er noen av grunnene til å velge desentralisert ventilasjon fremfor sentralisert. Og da trenger du ikke å inngå kompromiss med kontrollen – den kan foregå sentralt.

 

Skal vi se på mulighetene i byggene deres?