Gå til hovedinnhold

Bedre inneklima på Bergsøy skule

Bedre inneklima på Bergsøy skule

Gode resultater på Bergsøy skule

Gode resultater på Bergsøy skule

– Vi har et helt anna inneklima nå. Desentral ventilasjon har gitt gode resultater på Bergsøy skule avdeling Borga i Fosnavåg. Det fastslår Philipp Kessler-Myking, prosjektleder i eiendomsavdelingen til Herøy kommune.

Kommunen er "ei perle yst ute i storhavet på Sunnmøre" med både store og små øyer, deriblant den kjente fugleøya Runde. Barneskolen på Bergsøya består av to bygninger der den ene er fra 1957 med tidstypiske løsninger: Friskluft fra fasaden og mekanisk avtrekk. Det betydde – ikke overraskende – dårlig inneklima.

- Vi kjørte ei ganske grundig kartlegging i samarbeid med bedriftshelsetjenesten. Det viste seg at vi hadde nokså uakseptable CO2-nivåer på opp til 1700 ppm, forteller Kessler-Myking.

En praktisk og rimelig løsning

Så noe måtte gjøres med ventilasjonssystemet. Kommunen valgte å satse på en desentral rom-for-rom-løsning med anlegg fra Airmaster.

- Det var den mest rimelige løsningen, og den var praktisk mulig å gjennomføre. Du løser behovet i eksisterende rom, og trenger ikke areal til teknisk rom, poengterer Kessler-Myking. Brannsikring er enklere og selve installasjonen går mye raskere enn en tradisjonell løsning med sentralt ventilasjonsanlegg.


Behovsstyrer etter CO2

Totalt ni klasserom i bygget som huser 5, 6 og 7 klasse er utstyrt med desentrale anlegg. Hvert anlegg behovsstyres ut fra CO2-nivå. Anleggene har vært i drift siden før sommeren, og noen endringer er godt merkbare allerede.

– Vi har et helt anna inneklima nå, det er ikke til å legge skjul på. Ventilasjonsanleggene føler på CO2-nivået «24/7» og de girer seg trinnløst opp og ned, alt etter behov. Det er veldig bra, sier Kessler-Myking.

Bedre lydforhold med systemhimling
På grunn av krevende lydforhold og lysarmatur som kunne skapt problemer for ventilasjonen, fikk klasserommene systemhimling da ventilasjonen skulle oppgraderes.

– Himlingen gir jevnest mulig overflate og best mulig arbeidsvilkår for ventilasjonen. Dessuten skaper det et mye bedre inneklima i forhold til lyd, og det merker brukerne, sier Kessler-Myking.

Også lysarmaturene ble byttet, til behovsstyrt LED-belysning som har gitt mye bedre lysforhold.

Gunstig med plane flater

Gunstig med plane flater

Lufta som sendes langs taket bør helst ikke møte for mange hindringer på veien hvis undertrykket (Coanda-effekten) skal opprettholdes. Derfor var det en stor fordel at de gamle lysarmaturene ved Bergsøy skule bli byttet ut, og inn kom LED-belysning og systemhimling sammen med anleggene.

– Kommunens folk har vært veldig praktiske og flinke til å finne gode løsninger, understreker Erling Sandstad i Airmaster Norge. De har valgt en kombinasjon av Airmasters AM1000 anlegg. Airmaster leverte også en skyløsning (Airlinq Online) for å styre anleggene, og energimålere fikk kommunen også.

Varmegjenvinning
Anlggene har innebygget motstrøms varmegjenvinner. Det er for tidlig å konkludere noe om hvor energieffektive de er i praksis. Dessuten var målet bedre inneklima, som Kessler-Myking poengterer.
– Det blir feil å pynte seg med lav energibruk når du ikke har ventilasjon i bygget. Å spare energi på bekostning av inneklima og ikke minst læringsmiljø er ikke rett.